25 Ekim 2013 Cuma

Kanser düşmanı ; C VİTAMİNİ


C Vitamini Nedir ve C Vitamini Özellikleri Nelerdir? 

C vitamini faydaları sağlığımız için birçok açıdan önem taşır. C Vitamini biyolojik işlevlerin çeşitliliğinde hayati bir rol oynayan suda eriyen bir maddedir. C vitamininin diğer adı askorbik asittir. Diğer canlılara benzemeyen şekilde, insan vücudu kendi C vitamini ihtiyacını üretemez ve bu nedenle beslenmemizde  günlük C vitamini kullanımı  sağlığımız açısından önemlidir. Askorbik asit suda eriyen bir vitamin olduğundan vücudumuzun dokularında sadece sınırlı miktarlarda depolanır. Fazla C vitamini miktarları vücuttan idrarla atılabilir ve böylelikle bu vitamin nadiren toksisite ile ilişkilendirilir.

C Vitamini Faydaları

Kolajen Yapıcı

Kolajen yapıcı özelliği C vitamini faydaları arasında yer alan önemli bir işlevdir. C vitamini hücreleri dokuları oluşturmak için bağlayarak bedeni bir arada tutan birincil madde olan kolajen oluşumunda çok önemli roller oynar. Vücudumuzun her kısmında, kemiklerimiz, cilt, tendonlar, kartilaj, kan damarları ve dişler dâhil mevcuttur. C vitamininin eksikliğinden doğabilecek olan iskorbüt olarak adlandırılan hastalık kan damarlarının zayıflama ve sızma yapmasına,  kemikler ve bağlayıcı dokuları zayıflamasına ve cildin sarkmasına sebep olan bütün vücudumuzda kolajen dokusunun bozulması ile meydana gelir.

Güçlü bir Antioksidan

C vitamini yararları arasında güçlü bir antioksidan olması sebebiyle  serbest radikallere karşı koruyucu özelliğinin bulunması da vardır . Bu vitamin hücrelere zarar veren ve bağışıklık sistemini zayıflatan ve yaşlanma ve hastalığın başlıca nedeni olan serbest radikallerden bedenlerimizi koruyan önemli bir antioksidandır. Askorbik asit DNA’nın ve başka moleküllerin DNA’ya ve diğer moleküllere oksidatif zararlarını asgariye indirmek için E vitamini ile ve enzim glütasyon peroksidaz ile beraber çalışır. Aynı zamanda kalp krizlerini önlemeye yardımcı olması C vitamininin faydaları arasındadır. Zira LDL olarak adlandırılan kötü kolesterol sadece serbest radikallerden zarar gördüğünde tehlikeli olur. Bağışıklık sistemini destekler. Antikor oluşumunu hızlandırıcı etkisi vardır. Dişeti sağlığı ve yaraların iyileşmesi için yararlıdır.

C Vitamininin Diğer Yararları

· Anemi tedavisine yardımcı olur, zira demir emilimine yardımcı olur.

· Katarakt oluşumunu önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur zira araştırmalar düşük C 
vitamini düzeylerinin artan katarakt riskiyle ilişkili olduğunu göstermektedir.

· Birçok kanser çeşidine karşı korunmaya yardımcı olur.

· Toksik mineral kurşunun birikimini engeller.

· Sıradan soğuk algınlığının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilir.

· Uzmanlar, hamilelikte veya emziren annedeki C vitamini eksikliğinin anne karnındaki ve yeni doğan bebeğin zihinsel gelişimini etkilediğini belirtiyorlar. Kopenhag Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve sonuçları American Journal of Clinical Nutrition adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma,  C vitamini eksikliği olan kobayların hipokampüsle ilgili nöronlarının %30 daha az olduğunu ve hafızalarının daha kötü olduğunu göstermiştir.

· California Üniversitesi’nde yapılan ve sonuçları Amerikan Sağlık Birliğinin (JAMA) dergisinde çıkan araştırmaya göre, çok sigara içen kişilerin kanlarında yüksek olduğu saptanan kurşun miktarı, 1000 mg. C vitamini yüklemesiyle düşürülebilir.

· Boston’daki Tufts Üniversitesi araştırmacıları, 10 yıldan fazla C vitamini alan kişilerde, kataraktın ilk belirtisi olan erken göz merceği donukluğu riskinin %77 oranında ortadan kalktığını tespit etmişlerdir.

C Vitamini ve Kanser

• Kansere karşı mücadele eden NK-natural killer adlı hücreler büyük oranda C vitamini olduğunda aktif olabiliyor.

• C vitamini antikanser aktivitesi olan interferon üretimini de canlandırıyor.

• C vitamini, hücreyi serbest radikallere karşı korumaya yardım eden peroksidazları artırıyor.

• Amerikada’ki Ulusal Sağlık Enstitüsünce yapılan ve sonuçları Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayınlanan araştırmaya göre yüksek dozda C vitamini enjekte edilmesi kanserin ilerlemesini önleyici etki göstermektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde C vitamini enjeksiyonu tümörlerin yarı yarıya küçülmesini sağlamıştır.

• C vitamininin kanser hücresini öldürme etkisinin yalnızca damardan alındığı zaman mümkün olabildiği belirtiliyor.

• Nadirende olsa bazı durumlarda C vitamini kullanımının hızla büyüyen habis tümörleri olan kişilerde tümör nekrozunda ani bir artışa yol açarak ölümcül bir etki yapabileceği belirtiliyor. Bu yüzden bu tür tedavilerin sadece doktor gözetiminde olması gerekiyor.

• Bazı kanser türlerine karşı etkili olabileceği belirtilirken bir çalışmada ise lösemi hastalarında olumsuz etki yaptığı görülmüştür. Bu yüzden daha net bulgular elde edilene kadar lösemi hastalarının bu şekilde C vitamini kullanması tavsiye edilmiyor.

• C vitamininin kanser tedavisinde kullanılabileceğini ifade eden doktorlar olmakla birlikte henüz yeterli kanıt olmadığı için bu tür bir tedaviye karşı çıkan uzmanlarda var. Ayrıca C vitamini gibi antioksidanların kemoterapi ve radyoterapinin etkisini azaltabileceği uyarısında bulunuyorlar. Bu yüzden doktordan habersiz olarak bu tür antioksidanların kullanılmaması gerektiği ifade ediliyor.

C Vitamini Nelerde Bulunur – C Vitamini İçeren Yiyecekler Hangileridir?

C vitamini en çok taze meyve ve sebzelerde bulunur. Kuşburnu, misket  limonu, frenk üzümü, portakal, greyfurt, yeşil biber c vitamini kaynakları arasında olan besinlerdir. Domates, karnabahar, ıspanak, patates gibi besinler de içinde C vitamini bulunan besinler arasındadır.

Günlük C Vitamini İhtiyacı

C vitamini kullanımı : Önerilen C vitamini miktarı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu vitamin için RDA (Önerilen Günlük Doz) 60 mg’dır fakat bilhassa belirli bir sağlık durumu riski ile karşı karşıyaysanız birçok sağlık uzmanı 500 mg lık dozlar önerir. Şayet genel sağlığınızı bir multi vitamin veya besin takviyesi ürünü ile iyileştirmek istiyorsanız, formülde 40 ila 60 mg askorbik asit makul miktar olmalıdır.

C Vitamini Fazlalığı:  Bulantı kusma ve ishale neden olur. Fazla c vitamini alımı böbrek taşı riskini artırabileceği belirtilmektedir.

C Vitamini Eksikliği: C vitamini eksikliğinde iskorbüt denilen hastalık ortaya çıkar. Diş eti kanamaları ve çürümeler görülür. Enfeksiyonlara karşı direnç zayıflar.

İskorbüt: C vitamini eksikliğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında diş eti çekilmesi olarak bilinir.

Halsizlik, kolayca kanayan dişetleri, ciltte morluklar, eklemlerde ağrı ve yuvarlanan saçlar belirtileridir. C vitamini eksikliğinde yorgunluk, iştah azalması, yara iyileşmesinde gecikme, deride kuruluk ve çatlamalar, eklemlerde şişmeler olur. Vücut direncinin azalmasından dolayı grip ve nezleye yakalanma riski artar.


Antikor : Vücudun bakterilerin antijenlerine (ki protein yapidadırlar) karşı akyuvarlarca (bi iki merkez daha var) ürettiği proteinler.


NOT: Lütfen doktorunuza danışınız. Paylaşımlar sadece deneyim ve araştırmalardan ibarettir. 

Kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder